O nouă ediție a cărții “Șapte zile în Țara Silvaniei”, marca Burghele

La editurile „Caiete Silvane”  – Zalău și “Etnologică”  – București a apărut ediția a II-a, revizuită și adăugită, a cărții “Șapte zile în Țara Silvaniei. Un exercițiu de antropologie culturală” de Camelia Burghele, în limbile română, maghiară și engleză. Traducerea în limba engleză a fost asigurată de Ioana și Gabriel Ghila, iar în limba maghiară de Györfi – Deák György și Simone Györfi.

Volumul a apărut cu sprijinul Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, instituție a Consiliului Județean Sălaj. „Volumul de faţă este un fals album fotografic, în fapt un şir de poveşti alăturate fotografiilor. Pentru că în spatele antropologiei culturale, ca disciplină bine fundamentată, centrată pe un obiect de studiu – omul – ce se reconstruieşte continuu, stă antropologul – cercetător care nu este decât o Şeherezadă modernă, ce povesteşte mereu celor care vor să asculte şi să vadă. Am imaginat, aşadar, şapte astfel de poveşti, pe care călătorul le poate transpune în practică în şapte zile”, a afirmat autoarea volumului – cercetătorul ştiinţific Camelia Burghele.

Printre volumele publicate de cercetătorul ştiinţific de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău amintim: “Descântece. Descântece populare terapeutice din Sălaj” – Editura Centrului de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Sălaj, Zalău, 1999; “În numele magiei terapeutice”, volum apărut la Editura “Limes” – Zalău, 2000; “Cămaşa ciumei. Note pentru o antropologie a sănătăţii”, volum apărut la Editura “Paideia”, Bucureşti în anul 2003; “Studii de antropologie a sănătăţii” –  Editura “Nereamia Napocae”, Cluj Napoca în anul 2004; “Repere de cultură tradiţională sălăjeană”, volum apărut la Editura “Porolissum”, Zalău în anul 2006; “Satul timpului, timpul satului. Chilioara” – Editura “Mega”, Cluj Napoca şi Editura “Porolissum”, Zalău în anul 2010; “Șapte zile în Țara Silvaniei. Het nap a Szilagysagban. Seven days in the Land of Sylvania”, volum apărut la Editura “Caiete Silvane”, Zalău, în anul 201; “Asumarea identității culturale în comunitățile românești din Maramureșul ucrainian (Transcarpatia – Ucraina); conservare și / sau dinamică socio-culturală în context multiethnic”, volum apărut la Editura Muzeului Național al Literaturii Române în anul 2013; “Solnocu de Mijloc la 1864. Chestionarele academicianului Pesty Frigyes”, (împreună cu Viorel Ciubotă și Mizser Lajos), volum apărut la Editura “Caiete Silvane” – Zalău și Editura “Eikon” din Cluj Napoca, 2014; “La nuntă în satele sălăjene. O lectură antropologică a tradiţiilor nupţiale”, Editura “Caiete Silvane”, Zalău și Editura “Etnologică”, București – 2014 şi “Ceramica de Zalău. A Zilahi Keramia. Ceramic of Zalău”  – împreună cu Totszegy Tekla, Olimpia Mureșan, Emanoil Pripon, Szabo Attila, volum apărut la Editura “Mega” din Cluj Napoca și Editura “Porolissum”, Zalău în anul 2014.

Leave a Comment